Monday, May 22, 2017

Petua Sheikh Muhammad Nuruddin yang jarang sakit

Seketika ditanya kpd Sheikh Muhammad Nuruddin Marbu al-Banjari al-Makki Hafizhohullah mengenai kesihatannya yg jarang sakit dan semangatnya ketika menyampaikan kuliah dan pengajian..Sheikh berkongsi beberapa perkara kpd yg bertnya...

PERTAMA: Jangan pernah kedekut dengn segala nikmat yg Allah berikan

Terdapat satu Hadits Qudsi yg berbunyi :

عن رسول الله صلى الله عليه وسلم. قال الله عز وجل: انفق انفق عليك. (صحيح رواه البخرى مسلم).

Artinya: Dari Rasulullah صلى الله عليه وسلم : telah berfirman Allah Azza wa Jalla. “berderma lah kalian, niscaya aku akan membalas derma atasmu” (Shahih Riwayat Bukhari dan Muslim).

Sheikh Nuruddin berpesan jika kita mahu sentiasa suara kita sihat jngn pernah kedekut dengan suara kita ( dalam menyampaikan ilmu ), jika kita mahu sihat jangn pernah kedekut dengan tenaga kita, jika mahu rezeki kita selalu murah dan mudah jangan kedekut dengan rezeki kita rezeki dr bermacam sudut rezeki dengn suara, tenaga, nasihat,pndangan dll jangan pernah kedekut dengn segala nikmat yg Allah berikan.. in syaa Allah bila kita beri.. Allah akan beri kpd kita sebagaimana yg dinfakkan.

KEDUA : Menghabiskan segala saki baki makanan. (Menjilat Jari-Jari Setelah Makan, Menjilat Piring Dan Memakan Makanan Yang Terjatuh)

Dalam Shahih Muslim dari Anas رضي الله عنه , bahwasanya Nabi صلى الله عليه وسلم bila makan suatu makanan beliau menjilat jari-jarinya yang tiga, beliau bersabda:

"إِذَا سَقَطَتْ لُقْمَةُ أَحَدِكُمْ، فَلْيُمِطْ عَنْهَا اْلأَذَى، وَلْيَأْكُلْهَا، وَلاَ يَدَعْهَا لِلشَّيْطَانِ!"

“Apabila makanan salah seorang dari kalian jatuh, maka bersihkanlah kotoran darinya, kotoran lalu makanlah dan janganlah membiarkannya untuk dimakan oleh syaitan!”

Dan beliau memerintahkan kami untuk membersihkan piring (dengan menghabiskan sisa-sisa makanan yang ada), beliau bersabda:

"فَإِنَّكُمْ لاَ تَدْرُوْنَ فِيْ أَيِّ طَعَامِكُمُ الْبَرَكَةُ."

“Karena kalian tidak mengetahui di bagian makanan kalian yang manakah keberkahan itu berada.”

Jangan pernah tinggalkan sebutir nasi, sepotong lauk dllnya..yg terjatuh,dijari apatah lg didulg2 yg kita makan kerana kita tidak tahu butiran nasi yg mana yg berkat..biar dipandg hina dimata manusia yg penting Baginda Nabi صلى الله عليه وسلم seronok atas apa yg kita lakukan tersebut..

KETIGA : Jangan ditinggalkan Solat Dhuha dan Solat Tahajjud. ( hendaklah diusahakan jngn tinggal )

Sekurg2 dhuha 2 rakaat.. ...begitu juga tahajud.. 2 rakaat.. kalu tak bngun malamnya... boleh buat dhuha 4 rakaat 2 drpdnya diniatkan gnti (qada ) tahajud yg tak terkejut malamnya....

Terdpt stu hadith mengenai Sholat malam mampu mengusir penyakit dari badan.
Keutamaan ini dikumpulkan dari hadits riwayat Bilal رضي الله عنه, ‘Nabi صلى الله عليه وسلم bersabda,

عَلَيْكُمْ بِقِيَامِ اللَّيْلِ فَإِنَّهُ دَأَبُ الصَّالِحِينَ قَبْلَكُمْ، وَإِنَّ قِيَامَ اللَّيْلِ قُرْبَةٌ إِلَى اللَّهِ، وَمَنْهَاةٌ عَنْ الإِثْمِ، وَتَكْفِيرٌ لِلسَّيِّئَاتِ، وَمَطْرَدَةٌ لِلدَّاءِ عَنِ الجَسَدِ

“Hendaklah kalian mengerjakan sholat malam, karena itu merupakan kebiasaan orang sholeh sebelum kalian, mendekatkan diri kepada Allah, mencegah dari perbuatan dosa, menghapus keburukan, dan mencegah penyakit dari badan.” (HR. Ahmad, Tirmidzi, Hakim dalam Shahihul Jami’).

Ini antara yg dikongsikan kpd para hadirin...Selamat beramal.. in syaa Allah pakat2 amal...

Gmbar :
Daurah Syaaban 1436 H
Ma'ahad an-Noer Li at-tafaqquh fiddin Janda Baik,Pahang