Sunday, April 19, 2015

Dahsyatnya Sedekah

Nabi pernah bersabda: sedekah dapat  menolakkan bala, sedekah dpt menyembuhkan penyakit, sedekah dpt memanjangkan umur (menunda kematian).
Kenapa orang yg dah mati mohon dihidupkan semula untuk sedekahkan hartanya? Kenapa tidak pilih buat umrah atau puasa sekiranya dia dikembalikan ke dunia...
Sebagaimana Allah menceritakan di dlm Al-quran (Wahai tuhanku! Alangkah baiknya kalau engkau lambatkan kedatangan ajal matiku ke satu masa yg sedikit saja lagi supaya aku dapat bersedekah...
Tidak menyebut oleh orang yg mati akan sedekah melainkan besar kesan sedekah yg telah dilihatnya selepas dia mati... Oleh itu perbanyakanlah sedekah maka sesungguhnya orang yg beriman di hari kiamat dapat berteduh di bawah bayang sedekahnya.
Dan tolong sedekah kepada org yg telah meninggal dunia dikalangan kamu, sesungguhnya mereka beranggan2 ingin balik ke dunia dengan tujuan hendak bersedekah dan menjadi org soleh... Oleh itu tolong tunaikan angan2 mereka dan latih anak2 kamu bersedakah.
"Bala tidak pernah mendahului sedeqah".
Sebaik-baik sedekah yg boleh kamu lakukan sekarang ialah sebarkan ilmu ini dgn niat ikhlas lillahi taala. Inshaallah. Allahu akbar.